وبلاگ باصری آنلاین در جدید ترین مطلب خودنوشت:
ایل باصری تنها باقیماندهٔ قبیله پاسارگادیان است که در دورههای اشکانی و ساسانی به رم کاریان معروف شدند. نام پاساری که به اهالی قبیلهٔ پاسارگادیان اطلاق میشد در دوره حکومت اعراب به باساری و سپس به باصری تغییر کرد. ایل باصری که به دلیل خصومت بنی امیه و سپس بنی عباس با پارسها ضمیمهٔ عدهای از قبایل عرب کوچانیده شده به سواحل شمالی خلیج فارس شده بود تا به حکومت رسیدن کریم خان زند زیر یوغ اعراب قرار گرفت.
در میان عشایر کوچنده فارس ایل باصری طولانیترین ایلراهها را (۳۳۸ کیلومتر) میان گرمسیر و سردسیر میپیماید. سنتاً قشلاق این طایفه در بلوک سروستان، کربال و کوار و ییلاقشان در بلوک ارسنجان و کمین بودهاست.
افراد ایل باصری شجاع و تا حدی ماجراجو بودند.بین خودشان مشهور بود که یک باصری معادل دو قشقایی است.البته چون بین باصری ها و قشقایی ها به دلایلی نزاع و درگیریهای فراوان رخ داده بود؛این اظهار نظر شاید از خصومت های ایلی هم سرچشمه می گرفت.به هر حال این ایل و به طور کلی ایلات خمسه٬با ایل قشقایی رقابت و گاهی نیز دشمنی داشتند.
باصریها اصالت ایرانی دارند. اجداد آنها ایل پاسارگادی، یکی از ده قبیلهٔ پارسها بودهاند که از کوروش حمایت کرده و سلسلهٔ هخامنشیان را به وجود آوردند؛ آنها که در قرون اولیهٔ میلادی به رَم کاریان ملقب گشتند اردشیر بابکان را در تأسیس حکومت ساسانیان یاری دادند و مورد توجه ویژهٔ پادشاهان ساسانی قرار گرفتند؛ به طوری که مرکز حکومتی آنان شهر مذهبی کاریان شد. رم کاریان در مقابل حملهٔ اعراب سخت مقاومت کرد و شهر کاریان چهار بار توسط اعراب محاصره و فتح شد و پس از مهاجرت تعدادی از قبایل اعراب به فارس امور حکومتی این رم در اختیار اعراب قرار گرفت.
بر طبق سخنان مسعودی مورخ قرن چهارم در سرزمین فارس طایفهای به نام پارسیان زندگی میکردهاند که بازماندگان همان رم کاریان بودهاند. آنها در زمان آل بویه به دو گروه پاساری و بساسیری تقسیم گشته و به ترتیب ضمیمهٔ ایل عرب خمسه و ایل ترک گشتند. پاساریها و بساسیریها در زمان فتحعلی شاه قاجار دوباره با یکدیگر متحد شده و ایل باصری را تشکیل دادند که تا به امروز پابرجا ماندهاند و آنها را میتوان سرسلسله و میراث بان فرهنگ و تمدن هخامنشیها و رم کاریان دانست
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: مرودشتمطالب وبلاگ های مرودشتی